In Adwords wil je áltijd testen. Helemaal met je advertenties. Het is niet uitzonderlijk dat de ROI verdubbelt door alleen maar advertenties te a/b testen. In dit artikel lees je welke tools en settings je nodig hebt.
Advertenties roteren
Zorgt eerst dat je zoekcampagnes op ‘All features’ staat ingesteld.
Deze instelling geeft je maximale controle over je campagnes. Zo heb je nu de o.a. mogelijkheid om geografisch te targeten en om per uur te bepalen wat je hoeveel je wilt bieden. Later meer hier over.
Scroll naar beneden naar ‘Ad delivery: Ad rotation, frequency capping’. Klik hier op en stel de advertenties om ‘Rotate evenly, Show ads more evenly for at least 90 days, then optimize’ of op ‘Rotate indefinitely’.
Standaard zal Adwords advertenties optimaliseren op CTR, ofwel de klikken. Dat is leuk, maar wat jij wilt is meer leads of verkopen.
In bovenstaande voorbeeld zullen mijn advertenties 90 dagen evenredig verdeeld worden onder de doelgroep. Ik ben dus zelf in controle. Hier komt ook een verantwoordelijkheid mee. Je zult zelf in de gaten moeten houden welke advertenties beter presteert. Houd dus de CTR, conversie en ook de bounce-rate in de gaten.
Conversies instellen in Adwords
Meet je al conversies in Adwords? Top. Zo niet, loop ik je er even doorheen.
Ga naar Tools en dan Conversions. Hier definieer je je conversies.
Heb je al doelen in Google Analytics? Dan kun je deze importeren in Adwords. Het verschil tussen Adwords doelen en Analytics doelen is dat Analytics standaard de laatste bron als leading pakt. Adwords kent conversies toe aan de Adwords campagnes als ze ergens in het proces via Adwords zijn gekomen en niet per se als laatste bron.
Meet je een doel via Adwords, dan krijg je na het aanmaken van een doel een code voor op je bedanktpagina.
Ben je hier klaar mee? Ga terug naar je campagne, open je advertentiegroep en ga naar de advertenties. Klik op het dropdownmenu ‘Column’ en ‘Customize columns’.
Voeg hier conversies toe aan je kolommen in de rapportage. Nu zie je bij elke advertentie het aantal opgeleverde conversies.
Importeer de bounce rate
Net als doelen, wil je eigenlijk ook de bounce rate importeren. Zo zie je per advertentie hoeveel procent van de mensen afhaken na de click. Dit is iets waar ik altijd op let bij het testen van ads.
Eerst wil je Analytics volledig koppelen met Adwords. Volg deze stappen. Zet hierna de bounce rate in je kolommen.
Waar let je op bij het testen van advertenties?
Voordat je start, zorg dat je conversie, conversieratio en bounce rate in je kolommen hebt staan. Klaar? Oké, hier wil je op sturen.
Hoge CTR
De CTR (Click Through Rate) is het percentage van hoeveel mensen op je advertentie klikken. Hoe hoger, des te beter sluit je advertentie aan bij de zoektermen die gebruikt worden.
Lage Bounce Rate
Als je CTR hoog is, maar ook je bounce rate, dan sluit je content misschien niet goed aan bij de zoekterm en advertentie. In ieder geval is er een mismatch met de beleving van de gebruiker.
High Conversion Rate
Hoe hoger je conversieratio, hoe beter. Naarmate je conversieratio stijgt, worden je conversies goedkoper.
Conversions
Conversies heb ik altijd graag in mijn kolommen. Hieronder zie je waarom.
In de afbeelding zie je dat ondanks dat advertentie #1 een hogere CTR heeft, er meer conversies komen uit advertentie #2. Ga je van de automatisch setting van Adwords uit, dan zou ad #1 winnen.
Test twee, en niet meer dan twee advertenties
Tip: test altijd twee advertenties. Met twee advertenties heb je sneller resultaat dan met meer advertenties. Ook zie je met twee advertenties vaak sneller welke copy wel en niet werkt.
Als je een winnende variant hebt gekozen, verwijder dan de verliezende advertentie. Maak vervolgens een kopie van de winnende variant en pas één ding aan in de advertentie. Pas je meer aan dan één regel, dan weet je niet wat zorgt voor het verschil in resultaat.