Wist je dat je hoger kunt scoren in de advertentieposities dan je concurrentie met een lager CPC?

Niet? Het is niet eens zo moeilijk. Je moet gewoon relevanter zijn.

Google verdient geld doordat jij meedoet in de veiling van de advertentieruimte. Tegelijkertijd moet Google relevant zijn richting haar gebruiker. Als de advertenties niet overeenkomen met de vraag van de zoeker, zal de gebruikerservaring niet positief zijn.

Dit is waarom Google jouw bonuspunten geeft als je relevant bent. Deze bonuspunten worden uitgedrukt in de Kwaliteitsscore. Hoe dit werkt lees je in dit artikel.

adwords-wat-is-ad-rank

Wat Is De Formule Achter De Kwaliteitsscore?

Dat weten we niet precies. Dit weten we wel:

De Click Through Rate (CTR) is ontzettend belangrijk

Een groot deel van de kwaliteitsscore is gebaseerd op de CTR. Dit betekent dat advertenties die uitnodigen om te klikken én aansluiten bij de zoekopdracht kwaliteitspunten krijgen.

Je landingspagina telt ook mee

Voor de kwaliteitsscore kijkt Google ook naar je landingspagina. Wat belangrijk is, is dat de landingspagina matcht met de zoekopdracht. Zorg dus voor relevante informatie op de landingspagina.

Je advertenties moeten aansluiten bij je keywords én zoekopdrachten van de gebruiker

In principe zou je in je advertentie “gratis auto voor elke bezoeker” kunnen zetten. Superhoge CTR gegarandeerd. Dit betekent echter niet dat je advertentie relevant is.

Daarom kijkt Adwords naar de inhoud van je advertentie. Het systeem let op of je keywords in de advertentie voorkomen. En of de zoekopdracht van de gebruiker ook in de advertentie voorkomt.

Displayadvertenties tellen ook mee

Als je displaycampagnes draait, let ook op de CTR bij deze advertenties. Wees relevant in je targeting en het design van de banners.

Het effect van een lage kwaliteitsscore

Grote kans dat je dit artikel leest omdat je een probleem hebt met een lage kwaliteitsscore. Laten we eens kijken wat hier het effect van is.

Kwaliteitsscore versus CPC

Een goede kwaliteitsscore leidt tot betere posities en/of lagere CPC. Aan de andere kant: een lage kwaliteitsscore leidt tot een hoger CPC voor dezelfde positie.

Om de relatie van de kwaliteitsscore tot advertentiepositie en CPC te doorgronden, moet je eerst weten wat Ad Rank is en hoe het werkt. Bekijk onderstaande video voor een inleiding.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/MBmPtduElkM?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>De formule voor je Ad Rank score is als volgt:

CPC bid x Quality Score = Ad Rank

Dus Adwords kijkt naar hoeveel je biedt én hoe hoog je kwaliteitsscore is. De Ad Rank is simpelweg een vermenigvuldiging van de CPC en Kwaliteitsscore.

Hieronder zie je het effect van Ad Rank.
adwords-ad-rankd

Dat zie je goed. Zelfs met een bod dat 50% lager is, kun je hoger scoren dan je concurrentie.

Dus wat is het effect van een hoge of lage kwaliteitsscore dan precies? Ik heb een aantal onderzoeken gepakt en de data met elkaar gemixt en gematcht. Dit is waar ik op uitkom.

adwords-kwaliteitsscore-effect-cpc

Je ziet dat je bij een lage kwaliteitsscore flink meer gaat betalen voor je kliks.

Dus daar heb je het. Heb je nog vragen over de kwaliteitsscore? Laat het me weten!