Als je een prognose wilt maken voor je webwinkel, dan kun je daar wel wat assistentie bij gebruiken. In dit artikel krijg je dat in de vorm van mijn ‘webshop prognose sheet’. Deze stamt al uit 2009, maar is nu een overzichtelijk Google Spreadsheetje geworden die je gratis kunt gebruiken.

Overigens komt de sheet ook aan bod in het artikel ‘Een marketingplan schrijven (5/5): prognose, kosten en baten‘.

Waarom een prognose maken?

Een paar jaar geleden kon je bijna niks verkeerd doen. Je startte een webshop, deed wat aan Adwords en SEO en je zag resultaat. Tegenwoordig heb je meer concurrentie, een mindere economie en een kritischere consument. Dit betekent dat je steeds beter wilt nadenken over waarin je gaat investeren en wat het moet opleveren.

Een prognose is een blik in de toekomst werpen. Je rekent uit welke middelen je tot je beschikking hebt en wat je met die middelen kunt en wilt bereiken. Dit wil je doen om de volgende redenen:

  1. Het proces van het maken van een prognose dwingt je tot nadenken over de keuzes die je maakt.
  2. Je gaat doelen stellen die je wilt bereiken over de periode van de prognose.

De webshop prognose sheet

Alright, tijd om praktisch te worden. Eerst een screenshot:

Als je direct wilt spelen, klik hier. Hiermee ga je naar een Google Spreadsheet. Deze kun je gebruiken door hem te downloaden en dan te openen in Excel of te uploaden in je eigen Google Drive.

Hoe het werkt

De prognose sheet werkt per maand. Dus het dashboard is één maand uit het leven van je shop. Op elk tabblad vind je een andere marketingbron. Vul hier de witte vakjes. Je vult hier de getallen in die je verwacht (of wilt) halen in de maand waarover je de prognose maakt. Als je een prognose voor een jaar wilt maken, raad ik aan dit proces twaalf keer te doen gezien elke maand verschillend is.

In de groene vakjes worden de cijfers automatisch uitgerekend. Vul alles in en op je dashboard zie je het overzicht van de hele maand.

Als je alles hebt ingevuld, kun je aan de knoppen draaien om te kijken wat het effect zal zijn van je acties. Misschien blijkt wel dat je beter kunt investeren in 0,5% conversiegroei uit de bron e-mail marketing dan het Adwords budget met 1000 euro te verhogen.

Natuurlijk zitten er wat haken en ogen aan de sheet. Het is bij Adwords natuurlijk niet zo dat je oneindig budget kunt steken in campagnes, met hetzelfde rendement. Als blijkt dat je met 100 euro budget 500 euro omzet haalt, betekent dat niet dat je met 10.000 euro budget ook 50.000 euro omzet haalt..

Anyway, de sheet heeft mij vaak geholpen in het bepalen van prioriteiten en het vaststellen van doelen. Ook in mijn periode bij MediaCT is de sheet door veel klanten positief ontvangen. Doe er je voordeel mee. Heb je vragen of toevoegingen? Laat het weten in de comments!