Heb je nog niet je Google Adwords account gekoppeld aan je Analytics account? Dan lopen we je daar even doorheen. In dit artikel leer je hoe je jouw Adwords data in Analytics importeert, maar ook hoe je doelen en bounce rate in je Adwords campagnes importeert.

Eerst jouw Adwords data naar Analytics halen

Open Adwords en Analytics. Zorg dat je in beide accounts beheerder bent. Dit controleer je in Adwords door op het tandwiel te klikken en naar account settings te gaan. Daar kijk je bij account access.

In Analytics ga je naar Admin en User management.

Om Adwords aan Analytics te linken, volg deze stappen:

  • Ga naar Analytics
  • Click op Admin (of beheerder, ik heb ‘m in het Engels, maar je komt er wel uit met de vertaling)
  • In de linkerkolom selecteer je het account dat je wil linken
  • In de middelste kolom, onder Property klik je op Adwords linking

Dan zie je dit:

adwords-linking-analytics

Nu volg je simpelweg de stappen in je scherm.  Dit zie je vervolgens:

adwords-linking-analytics-auto-tagging

Schrik niet van het auto-tagging bericht. Dit betekent alleen dat de informatie uit Adwords kan worden geïnterpreteerd door Analytics.

Adwords rapporten in Analytics

Nu heb je jouw Adwords data in Analytics. Deze vind je links in je rapportage onder Acquisition en dan Adwords. Had je al Adwords lopen, dan zie je dat de campagnenaam (not set) is. Dit heb je nu dus opgelost.

adwords-data-in-analytics

Dit heb je nodig in Analytics. Alle belangrijke data uit Adwords in jouw rapporages. Nu kun je effectiever analyseren en sturen.

Remarketinglijsten maken in Analytics voor Adwords

Nu je Adwords aan Analytics hebt gekoppeld, heb je iets superhandigs unlocked. Alle data in Analytics is te gebruiken om een remarketinglijst te maken. Bijvoorbeeld: iedereen uit de provincie Groningen die meer dan 10 minuten op je shop is geweest.

Deze remarketinglijst importeer je vervolgens in Adwords. Hier stel je een aparte campagne op in of je gebruikt je lijst als extra doelgroep in je campagnes, met een aangepast bod.

Wil je een remarketinglijst aanmaken? Ga naar Admin, selecteer Remarketing en dan Lists.
adwords-remarketing-via-analytics

Hier vind je diverse opties om een remarketinglijst aan te maken. Als je alle stappen standaard doorloopt, maakt Analytics een lijst voor je aan met de bezoekers van afgelopen 30 dagen.

In Adwords zie je direct je lijst in je Shared library en dan bij Audience.

Zie je de lijst niet ontstaan? Dan moet je in Analytics eerst de trackingcode updaten. Klik op Tracking Info en zet remarketing aan.

Doelen importeren in Adwords

Heb je doelen ingesteld in Analytics? Of e-commerce tracking als je een webshop hebt? Dit importeer je eenvoudig naar Adwords, zodat je deze data in je kolommen zet.

Om doelen je importeren, ga in Adwords naar Tools en dan Conversions en klik links op Google Analytics. Hier heb je de mogelijkheid om je doelen te selecteren.

 

Als je nu je doelen wilt integreren in Adwords, ga naar het gewenste rapport en bewerk je kolommen. Hier zie je nu je conversies staan.

Meer data uit Analytics halen?

Er zijn nog een paar trucjes die ik je wil laten zien.

Ga in Adwords naar Linked accounts onder je tandwielmenu. Selecteer hier de juiste view. Zet dan de optie aan om site metrics te importeren.

Als je nu naar je kolommen gaat, zie je dat je nieuwe opties hebt om toe te voegen.

analytics-metrics-in-adwords

Afhankelijk van je doelen heb je nieuwe data om mee te spelen. Zelf vind ik Bounce Rate altijd handig om te importeren bij keywords en advertenties. Dit zegt namelijk iets over hoe goed de landingspagina aansluit bij de zoekopdracht of de advertentie.

analytics-metrics-in-adwords-columns

Hier zie je een aantal Analytics statistieken geïmporteerd in Adwords. Ik zie bijvoorbeeld dat het derde keyword zorgt voor een erg hoog bouncepercentage.

Het vierde keyword zorgt voor de laagste bounce rate en de langste tijd op site. Dit is wellicht een keyword waar ik op wil concentreren. Misschien kan ik vergelijkbare keywords vinden en toevoegen. Of het CPC iets verhogen.

Jouw beurt. Heb je vragen over je koppeling? Leuke ideeën om te delen? Laat het me weten!