Jep, die titel is bagger. Je hebt het er maar mee te doen.

In dit artikel laat ik je twee dingen zien. Allereerst hoe je de daadwerkelijk gebruikte zoektermen ziet in Adwords. Voor de mensen die niet meer een noob zijn: ik laat je ook zien hoe je per keyword ziet welke zoekterm is getriggerd. Die kende je nog niet, of wel?

In het Keyword rapport zie je jouw keywords met de bijbehorende statistieken.

adwords-keyword-report

Je ziet hier een bekend overzicht. Links de keywords waarop ik bied met ernaast de standaard informatie.

Nu is [natuurlijke zeep] een exacte match. Ik weet dus dat 5 mensen exact deze term hebben gebruikt. Zij het eventueel met een spelfout, die Google niet blokkeert bij exacte matches.

Maar. “Natuurlijke zeep” is een zinsdeel match. Ik weet dat 6 mensen hebben geklikt op deze term. Dat ik niet weer is welke exacte term gebruikt is.

Om dit te zien ga ik naar ‘details’ en dan ‘all’. Dit is een wat oudere screenshot. Tegenwoordig is dit het derde tabje in het Keywords rapport.
adwords-search-terms-details-all

En dan krijg je dit:
adwords-all-search-terms

Dit is mooi. Nu zie ik welke zoektermen allemaal gebruikt zijn. Hier kan ik ook alle onzin selecteren en in een keer uitsluiten.

Let er wel op dat Adwords standaard een uitsluitingszoekwoord als een exacte match toevoegt. Heel sneaky. Dit moet je zelf aanpassen naar zinsdeel of breed. Let op: Modified Broad Match werkt niet in uitsluitingszoekwoorden.

Nu de magic: hoe je een zoekterm matcht met jouw keywords

Standaard zie je niet welk keyword bij de gebruikte zoekterm hoort. Wil je precies weten welk keyword wordt getriggerd door welke zoekterm? Dan ga ja naar ‘Columns’ en ‘Customize Columns’.

adwords-serach-terms-columns

Klik ‘add’ en zet ‘Keyword’ op de gewenste plek. 
adwords-keyword-used-search-term-match

Nu heb je een rapport in Adwords waar je precies ziet welke zoekterm bij welk keyword hoort. Doe er je voordeel mee!