Potverdorie wat hebben we veel updates gehad in 2016. Ben jij helemaal bij met je campagnes? Is je Adwords-partij helemaal bij? Ik vraag me af of ik helemaal bij ben.

Wil je jouw Adwords campagnes even een check geven? Even controleren of alle laatste trucs en opties zijn toegepast? Dan is dit artikel voor jou.

#1. Bodaanpassing voor tablets

Hier zat ik, en menig campagnemanager, al jaren op te wachten. Bodaanpassingen voor tablets. Tot voor kort kon je één bod instellen voor desktop en tablet. Ein-de-lijk heeft Adwords dit losgekoppeld.

Waarom ik hier zo blij mee ben? Omdat tablet-gebruikers in veruit de meeste campagnes die ik beheer slechter converteren.

Zie hieronder.
bodaanpassing-tablet-adwords

Dit zijn de statistieken van een willekeurige campagne, voor een langere periode. Je ziet dat de conversies vanaf tablets zo’n 30% duurder zijn dan vanaf desktops.

Waar ik een bodaanpassing van -65% voor mobiele apparaten heb ingesteld, kan ik nu ook een bodaanpassing voor tablets instellen.

Tot dit punt moest je dus kiezen voor (1) meer conversies, maar hogere CPS of (2) minder conversies, met lager CPS. Met de nieuwe instelling haal je maximale conversies met het gewenste CPS.

#2. Expanded ads

Dit is toch wel de grootste update van 2016 so far. We zijn van een titel en twee tekstvelden naar een dubbele titel en meer tekstruimte gegaan. Voorbeeldje van een klassieke (boven) en expanded (onder) ad:
advertenties-expanded-klassiek

Loop je achter met je advertenties? Bonustip: gebruik de Adwords Editor om je hele account in een keer te updaten. In de editor selecteer je al je oude ads en kies je voor “export as expanded ads”. Vervolgens krijg je een spreadsheet met alle velden. Vul de lege velden in en importeer het bestand weer in de editor.

#3. Structured snippets

Structured snippets (in het Nederlands Website-informatie) is een nieuwe extensie. Met deze extensie geef je extra informatie over de inhoud van je site. Je hebt de mogelijkheid om de volgende informatie toe te voegen:

 • Voorzieningen
 • Merken
 • Cursussen
 • Studieprogramma’s
 • Bestemmingen
 • Aanbevolen hotels
 • Verzekeringsdekking
 • Producttypen
 • Buurten
 • Services
 • Shows
 • Stijlen
 • Typen

 

Met deze extensie breid je je advertentie gratis uit met extra informatie. Weinig reden om dit niet toe te passen!

#4. Responsive display ads

Voor de displaycampagnes is er een nieuwe advertentiemogelijkheid: responsive display ads. Nog steeds kun je normale banners uploaden of de gallery gebruiken, dus dit is een extra advertentie.

new-responsive-ad-adwords

De responsive ad vervangt wel de normale textadvertentie die je in display kon inzetten. Als je puur met tekst wilt blijven werken, laat je de afbeelding en het logo achterwege.

Rechts in beeld zie je drie variaties van je advertentie voorbij komen. Zo zie je direct hoe je advertentie getoond wordt.

#5. Prijsextensies

Nog een nieuwe extensie! De prijsextensie. Speciaal voor mobiele apparaten. Wat het doet: je geeft een dienst aan en de vanafprijs. Natuurlijk kun je meerdere diensten aangeven.

In de advertentie zien gebruikers bijvoorbeeld “Haar knippen – vanaf €25”. De gebruiker kan ook direct op de extensie klikken Meer info: https://support.google.com/adwords/answer/7065415